Διατροφή & επιδερμίδα: Πως σχετίζονται ?

Τί πρέπει να προσέξουμε ?

Μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα δεν εξαρτάται μόνο από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε και τις θεραπείες που κάνουμε. Η επιδερμίδα είναι ένας τρόπος εξωτερίκευσις των προβλημάτων και της κατάστασης του οργανισμού. Το δέρμα μας επηρεάζεται από εξωτερικούς αλλά και από εσωτερικούς παράγοντες. Στους εξωτερικούς παράγοντες συμπεριλαμβάνεται η υπεριώδης ακτινοβολία, τα αλλεργιογόνα συστατικά, η θερμοκρασία και οι τοξικές ουσίες. Ως εσωτερικοί παράγοντες θεωρούνται η γενετική προδιάθεση, η ορμονολογική  και ανοσολογική κατάσταση, το stress, η ηλικία και η διατροφή.
Αποτέλεσμα λοιπόν των παραπάνω παραγόντων είναι οι δερματοπάθειες, η γήρανση – φωτογήρανση, φλεγμονές, λοιμώξεις  (π.χ. ακμή) και η απορρύθμιση της ανοσολογικής λειτουργίας του. 
Σύμφωνα με έρευνες η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης δρα αρνητικά στην παραγωγή κολλαγόνου με αποτέλεσμα την μείωση της ελαστικότητας και της συνοχής της επιδερμίδας, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση κηλίδων και στην γήρανση. Η χαμηλή κατανάλωση θρεπτικών συστατικών οδηγεί σε δερματοπάθειες όπως κοκκίνισμα, ξηρότητα ή υπερβολική λιπαρότητα ανάλογα με το θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε έλλειψη.

Ποια στοιχεία είναι οι πιο δυνατοί σύμμαχοι για μία υγιή και λαμπερή επιδερμίδα ?

Ο βασικότερος σύμμαχος στη διατροφική συντήρηση του δέρματός μας είναι το νερό. Το νερό βοηθά την επιδερμίδα να παραμένει ενυδατωμένη και βοηθά τα κύτταρα στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην αποβολή των τοξινών.

Βιταμίνη Α & C

Σίγουρα η Βιταμίνη Α είναι σημαντική για την επιδερμίδα αλλά ακόμα πιο σημαντική για το εσωτερικό της. Πλούσια πηγή Βιταμίνης Α είναι τα πορτοκάλια, τα καρότα και τα πεπόνια, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση των λεπτών γραμμών, των κηλίδων και της ακμής. Εξίσου σημαντικό θρεπτικό συστατικό είναι η Βιταμίνη C, η οποία  βρίσκεται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στα εσπεριδοειδή, στις κόκκινες πιπεριές, στα ακτινίδια και στα πράσινα λαχανικά. Η Βιταμίνη C ενισχύει την αναπλήρωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, δημιουργώντας έτσι συνοχή στην επιδερμίδα.

Σελήνιο, Φρούτα & Λαχανικά

Πολλές φορές ακούμε ότι οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση των ρυτίδων και την ξηροδερμία. Καταναλώνοντας σελήνιο μπορούμε να βοηθήσουμε την επιδερμίδα να κρατήσει αμυντική στάση απέναντι στην φθορά που μπορεί να προκαλέσουν οι ελεύθερες ρίζες. Σελήνιο μπορούμε να αποροφίσουμε καταναλώνοντας καρύδια, μανιτάρια, αρνί, γαρίδες και ψάρια όπως ο σολομός, ο μπακαλιάρος και ο τόνος. Ενάντιας στις ελεύθερες ρίζες είναι και τα αντιοξειδωτικά. Προσθέτοντας στην διατροφή μας πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, όπως είναι τα μούρα, το παντζάρι, οι ντομάτες, τα βερίκοκα, η κολοκύθα και άλλα χρωματικά έντονα τρόφιμα επιβραδύνουμε και προλαμβάνουμε τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Βιταμίνη Ε

Εξίσου αντιοξειδωτικό είναι η Βιταμίνη Ε που περιέχεται στους ξηρούς καρπούς, στα φυτικά έλαια, στις ελιές και στα φυλλώδη λαχανικά και χόρτα. Ο σημαντικότερος ανταγωνιστής των ελεύθερων ριζών έχει αποδειχθεί ότι είναι το πράσινο τσάι. Βοηθά στην καταπολέμιση της φλεγμονής, στην επιβράδυνση της βλάβης του DNA και προλαμβάνει τις κακές συνέπειες των ηλιακών ακτίνων.

Τέλος το συνένζυμο Q10 και τα υγιή λίπη είναι απαραίτητα για την υγεία της επιδερμίδας. Το Q10 βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας και στην καλή λειτουργία των κυττάρων και βρίσκεται στο σολομό, στον τόνο, στα πουλερικά, στο συκώτι και στα δημητριακά ολικής άλεσης. Ενώ τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά, όπου εμπεριέχονται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στο λιναρόσπορο και από ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα και το σκουμπρί, βοηθούν στο να διατηρηθεί το δέρμα λείο και νεανικό.