Κατακράτηση υγρών & Λεμφική αποσυμφόρηση

Ως κατακράτηση υγρών, εννοούμε την υπερβολική συσσώρευση νερού και άλλων υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς και σε διάφορες κοιλότητες του σώματος. Τα επίπεδα υγρών στο σώμα ρυθμίζονται από ένα πολύπλοκο σύστημα ορμονών και ουσιών που μοιάζουν με ορμόνες (προσταγλανδίνες) και η περίσσεια υγρού αποβάλλεται γρήγορα μέσω των νεφρών με τη μορφή ούρων. Επομένως, όταν η πρόσληψη υγρών και η επάρκεια είναι χαμηλή, ο ρυθμός παραγωγής ούρων μειώνεται. Η κατακράτηση υγρών μπορεί να βρεθεί σε διάφορα μέρη του σώματος για πολλούς λόγους. Έως και το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, τόσο εντός όσο και εκτός των κυττάρων μας. Το αίμα αποτελείται κυρίως από νερό, όπως και οι μύες και τα όργανά μας.

Αίτια εμφάνισης κατακράτησης υγρών

Ως ιατρικά αίτια θεωρούνται η πίεση στα τριχοειδή αγγεία, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, οι παθήσεις των νεφρών και οι φαρμακευτικές αγωγές με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα και βήτα αναστολείς. Επίσης, οι γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης παρουσιάζουν κατακρατήσεις οι οποίες αποβάλλοντα μετά τον τοκετό, όπως επίσης και κατά την διάρκεια της περιόδου.

Ως μεταβαλλόμενα αίτια είναι η ελλιπής κατανάλωση υγρών και κατά βάση νερού, η χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών καθώς οι πρωτεΐνες βοηθούν στην μεταφορά των υγρών από τους ιστούς στα τριχοειδή αγγεία, η καθιστική ζωή καθώς η σωματική δραστηριότητα βοηθά ώστε το αίμα να επιστρέφει από τα αιμοφόρα αγγεία των ποδιών προς την καρδιά. Η πολύωρη ακινησία και εν γένει ο καθιστικός τρόπος ζωής επιβραδύνουν αυτή την ανοδική κίνηση του αίματος, οδηγώντας σε συσσώρευση υγρών στα κάτω άκρα. Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει επίσης στην καλή λειτουργία του λεμφικού συστήματος.  

Τέλος, ένα πολύ βασικό αίτιο είναι η δυσλειτουργία του λεμφικού συστήματος με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή αποστράγγιση των παραπανίσιων υγρών και να συσσωρεύονται σε διάφορα σημεία του σώματος, δημιουργώντας έτσι τα γνωστά πρηξίματα αλλά και αύξηση βάρους.

·        Αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών

·        Διαχείριση του σωματικού βάρους (ο δείκτης μάζας σώματος πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 24,9).

·        Τακτική σωματική άσκηση

·        Ανύψωση των ποδιών με στόχο τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

·        Αποφυγή της πολύωρης ακινησίας (είτε σε καθιστή είτε σε όρθια θέση).Διαλείμματα για περπάτημα κατά τη διάρκεια των πολύωρων ταξιδιών.

·        Αποφυγή της έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες (π.χ. καυτό ή πολύ κρύο μπάνιο, σάουνα). Επαρκής και ζεστός ρουχισμός όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.

·        Μαλάξεις με απαλές κινήσεις (που δεν προκαλούν πόνο) από την πάσχουσα περιοχή προς την κατεύθυνση της καρδιάς.

Ένας επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το κομμάτι της διατροφής που μπορεί να επηρεάσει την κατακράτηση των υγρών.

·        Αποφεύγουμε τροφές πλούσιες σε αλάτι ή σε νάτριο:

Τα καπνιστά κρέατα, το ζαμπόν, τα λουκάνικα, το μπέικον, οι ξηροί καρποί, τα τουρσιά, η κέτσαπ, η μουστάρδα, οι σάλτσες,  οι κονσέρβες, οι κύβοι κρέατος, οι διάφοροι έτοιμοι ζωμοί και τα σνακ όπως τα πατατάκια και το ποπ-κορν.

·        Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε κάλιο και σε μαγνήσιο
Πηγές: οι μπανάνες, οι σταφίδες, οι πατάτες, το ρύζι, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

·        Γιαούρτι 
Το γιαούρτι βοηθά στη διαδικασία της πέψης και συμβάλλει στην αύξηση των καλών βακτηριδίων στο έντερο.

·        Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Α
Πηγές: το συκώτι, η γλυκοπατάτα, η κολοκύθα, το καρότο, η πάπρικα, η κόκκινη πιπεριά, το τσίλι, το πιπέρι καγιέν, το πεπόνι και τα αποξηραμένα βερύκοκα.

·        Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη D

Πηγές:  ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, οι κρόκοι αυγών, το συκώτι και τα μανιτάρια

Πώς την αντιμετωπίζουμε στο Gallery Spa ?